KOSTPLAN 2

Kosthold for deg som har endel plager...

 

  • kroniske tarmproblemer (Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt)

  • kroniske betennelser

  • kraftig overvekst av patogener som sopp, parasitter, bakterier, virus m.fl.

  • utmattelsessyndrom eller sykelig trøtthet

  • problematiske allergier

  • type 2-diabetes

  • Overvekt

  • PCOS eller dokumentert infertilitet

  • vanskelige, tilbakevendende smerter, for eksempel revmatiske plager

 

Ved større ubalanser i kroppen trengs det en tøffere strategi for å lege kroppen. All «vanlig mat» bør bannlyses fra hjemmet, og ettersom kroniske betennelser foreligger, bør man også tenke ekstra nøye på balansen mellom omega-3 og omega-6 (Jeg tilbyr både test for å måle balansen og et produkt som får balanse mellom Omege 3 og 6) Det gjør at nøtter, frø og kunstige matvarer skal bort. Det kan virke som om det ikke blir mye mat igjen, eller at kosten blir ensformig, men alle grønnsaker og rotfrukter utenom potet går bra, slik at maten egentlig kan varieres i det uendelige. Vær forsiktig med bønner og linser siden de kan irritere tarmslimhinnen. Kidneybønner, svarte bønner, kikerter og kokt kald potet inneholder imidlertid resistent stivelse, som ikke brytes ned i tarmen, men i stedet mater de nyttige tarmbakteriene. Det gjør at små mengder bønner et par ganger i uken kan være fordelaktig.

 

Potet tilhører nattskyggefamilien og kan virke lett betennelsesfremmende, så unngå den. Vil du nyttiggjøre deg den resistente stivelsen, holder det med en kald kokt potet noen kvelder i uken. Du kan også røre ut en matskje potetmel i kaldt vann før du går og legger deg. Dette «potetvannet» er et over hundre år gammelt kjerringråd som før i tiden ble brukt mot alle mulige lidelser. Hos diabetikere har man også sett at denne type stivelse har en blodsukkersenkende effekt. Ved diabetes er det av ytterste viktighet å holde blodsukkeret under kontroll, derfor er karbohydratrestriksjon den mest effektive metoden. En diabetiker kan med fordel erstatte karbohydrater med protein; det er langt sunnere enn å behandle med blodsukkersenkende medisiner.

 

Ettersom karbohydratrestriksjon leder til lavere blodsukkernivåer, blir følgen selvsagt at behovet for blodsukkersenkende medisinering reduseres. Det er derfor viktig at man følger nøye med på blodsukkeret ved en kostomlegging. Dette bør helst skje i samråd med en lege eller diabetessykepleiere som har erfaring med lavkarbokost.

 

Kjøttkraft for helbredelse av tarmslimhinnen

Et annet populært tiltak ved inflammatoriske tilstander er kjøttkraft. De helende stoffene som finnes i animalsk fett og gelatinstoffer som frigjøres når man koker kjøtt, fisk eller kylling fra gode kilder, er helende for tarmslimhinnen. Et kosthold som kalles GAPS, ble utformet av en kvinnelig britisk lege med en alvorlig autistisk sønn. Hun innså at tarmene hans ikke fungerte som de skulle, og utformet GAPS-dietten for å forbedre den mentale og den fysiske tilstanden hans, noe som lyktes veldig bra. Det er allment kjent at personer med autisme har en mangelfull tarmflora, ofte lekk tarm og ikke sjelden betennelsestilstander i magen. GAPS er en forkortelse for Gut and Psychology Syndrome, men dietten fungerer for å helbrede mange inflammatoriske tilstander der det fokuseres på immunforsvarets viktige plass, tarmen.

 

Du kan finne mer informasjon om GAPS på internett.

De beste og mest legende fettypene kommer fra uprosessert dyrefett i form av talg, spekk og marg. Kokosolje, smør og ister er også utmerket. Å koke supper og buljonger på ben med brusk, ledd, halestykker og margben blir en legende cocktail som kan kombineres med dette kostholdet vi skriver om her.

 

Squash, gresskar, gulrøtter, løk, brokkoli og blomkål er eksempler på grønnsaker som ikke inneholder så mye fiber og er snille mot magen. Også bløtkokt egg og kokt fisk er toppen. Når du fokuserer på heling på denne måten, begynner helseskadelige mikrober i kroppen å dø; da slipper de ut giftene sine som en siste forsvarsmekanisme. Det gjør at man i starten kan føle seg dårligere enn før, få utslett, eksem eller kjenne seg sliten. Det går over og er symptomer på en avgiftningsprosess som settes i gang i kroppen. Det betyr ikke at du ikke tåler maten; det betyr at kroppen endelig kan avgifte seg og påbegynne sin helingsprosess. Avhengig av hvordan du har levd før, kan du oppleve alt fra kløende utslett til influensalignende symptomer. Hold ut, hvil og la kroppen jobbe.

 

Problemene forsvinner etter hvert i takt med at du lar immunforsvaret jobbe.  For å støtte opp om denne prosessen, kan du investere i et i et bra probiotikaprodukt (noe jeg leverer fra klinikken), men vær nøye med å velge rett, siden mange probiotikatilskudd skader mer enn de hjelper. De inneholder nemlig et sammenkok av lactobaciller, oftest med et altfor lavt antall og med for dårlig spredning. Når du kjøper probiotika, skal de inneholde minst ti milliarder bakterier fra minst ti ikke-konkurrerende stammer. Bakteriene skal stå listet opp i innholdsfortegnelsen, og eksempler på gode bakterier er laktobakterien L. plantarum og bifidobakterien B. longum. Begge disse bryter ned histamin, lik L. rhamnosus, som også er et antiallergen.

 

Ta kontakt med meg når du ønsker et godt probiotika produkt og også olje som retter opp Omega 3/6 balansen. Her kan jeg også teste deg ved å sende noen dråper blod til et laboratorie i Oslo.

Kilde: Boken Betennelsesfri