Når magen ikke fungerer...


To av fem nordmenn har ofte problemer med magen, og av dem opplever 20 prosent å ha problemer en til syv dager i uken viser en undersøkelse gjort av Capacent Epinion. De aller vanligste mageplagene, er syreplager i magesekken og IBS Irritabel tarmsyndrom.

10-20% av den norske befolkningen opplever symptomer på irritabel tarm. Disse symptomene er oppblåsthet, mageknip og magesmerter knyttet til endret avføringsmønster i form av diare og/eller forstoppelse. Ubalanse i magen kan være med på å minske livskvaliteten betraktelig og mange opplever manglende overskudd. IBS kan forekomme hos barn, men er mer vanlig hos unge voksn

Men hvorfor opplever så mange av oss disse mage- og tarmproblemen?

Hvorfor mageproblemer oppstår varier fra person til person, og det som kan være årsaken til dine problemer trenger ikke være den samme for naboen. Det er mange ulike faktorer som spiller inn, og mange faktorer som skal tas hensyn til når det kommer til mage- og tarmproblemer. Det finnes likevel flere årsaker som de aller fleste av oss har tilfelles, nemlig sopp.

Candida

Viste du at 80 prosent av immunsystemet vårt er konsentrert rundt magen, og at magen skal potensielt ha rundt 80 prosent gode bakterier, og 20 prosent dårlige bakterier? Det høres kanskje litt skremmende ut med så mange dårlige bakterier, men både de gode og dårlige bakteriene går sammen for å skape harmoni og balanse i ditt mage- og tarmsystem.

Men hva er disse dårlige bakteriene som skal hjelpe oss? En god del av de dårlige bakteriene kjenner vi som Candida. Candida er for det første en sopp-familie, men også et potensielt helseproblem. Den aller vanligste formen for Candida er Candida Albicans, som hovedsakelig befinner seg i tykktarmen hvor dens hovedoppgave er å bryte ned ufordøyd mat. Candida Albicans kan leve fredelig side om side med de gode tarmbakteriene våre, men bare hvis den forblir uforstyrret.

Hvis mikrofloraen vår forstyrres, kan vi nemlig oppleve at harmonien blir brutt og vi sitter igjen med en overvekst av Candida Albicans. Ved overvekst går Candida Albicans fra å være den gode medhjelper til å bli en soppaktig parasitt, med lange trådlignende “armer” som kan bore seg gjennom slimhinnene i tarmen din. Dette medfører til at ufordøyd mat fra tarmen kan lekke ut i blodomløpet ditt og transporteres videre til andre deler av kroppen, noe du helst vil unngå.

Men hva er årsaken til at det blir overvekst av Candida Albicans?

Soppene i Candida-familien har én stor felles kjærlighet her i livet, og det er raske karbohydrater (sukker). Med det moderne kostholdet som inneholder mye fint mel og raske karbohydrater, uvettig bruk av medisiner og hormoner kan mengden med sopp nærmest eksplodere i antall, noe som føre til en stor soppinfeksjon av mage- og tarmsystemet ditt.

Men er det så farlig? Ja, det er det.

Disse er de vanligste symptomene på overvekst av Canadida Albicans:

  • oppblåsthet/gass

  • forstoppelse

  • diaré

  • vekslende avføringer – diaré og forstoppelse om hverandre

  • matvareallergier/matvareintoleranser

  • tretthet

  • dårlig konsentrasjon

  • eksem/allergier

  • øre-, nese- og hals-problemer

  • hodepine

I tillegg kan du oppleve ufrivillig barnløshet, da Candida kan føre til spontanaborter og forstyrrelser i mens-syklus, samt påvirke sædkvaliteten. Urinveisinfeksjoner er heller ikke unormalt når du har overvekst av Candida-soppen.

Kjenner du deg kanskje igjen? Fortvil ikke!

Det finnes heldigvis mange gode råd for hvordan du kan få bukt med Candida-soppen og redusere den ned til sitt normale nivå. Vi har samlet sammen noen gode tips til deg slik at du kan få tilbake livsgnisten og overskuddet du en gang hadde.

Nok vitaminer og gode bakterier

Et av de aller enkleste, men også viktigste stegene du kan gjøre for å få en mage i balanse er å sørge for at kroppen din får de vitaminene, mineralene og fettsyrene den trenger.


0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle