Fibromyalgi og mat...


Fibromyalgi er en lidelse preget av blant annet langvarige og omfattende smerter i muskler og bindevev uten noen spesiell årsak. Tradisjonell behandling for fibromyalgi inkluderer smertestillende og antiinflammatoriske medikamenter, epilepsi medisiner og antidepressiva som alle kan ha alvorlige bivirkninger. Flere kliniske studier viser imidlertid at behandling av fibromyalgi symptomer krever en flergrenede tilnærming som inkluderer endringer i kostholdet.

Gluten

En italiensk studie fant at eliminasjon av gluten har stor potensial til å forbedre symptomer på fibromyalgi. Dette resultatet er også gjentatt i en annen fersk studie publisert i Arthritis Research & Therapy der forskerne studerte effekten av en ett års glutenfri diett hos pasienter med samtidig forekommende IBS og fibromyalgi. En av undergruppene i denne studien opplevde faktisk betydelig forbedring på både symptomer og livskvalitet.

Sukker

En av grunnene til at så mange har mye betennelse er på grunn av raske og hyppige stigninger i blodsukkeret. Når blodsukkeret stiger bindes sukkeret til kollagen i en prosess som kalles for «glykosylering», noe som bidrar til inflammasjon i kroppen. Insulin er også betennelsesfremmende i kroppen vil forverre smerter. Mekanismer som sørger for overføringen av sukker inn i cellene er også det samme som sørger for overføringen av C vitamin, slik at jo mer sukker som er tilstede jo mindre C vitamin tas opp i cellene. Et kosthold med lite sukker og raske karbohydrater er derfor en av de beste måtene å redusere betennelse på.

Excitotoxiner

Monosodium glutamat (MSG), aspartam og hydrolysert protein er eksempler på sentralstimulerende exitotoxiner. Disse finnes i mange typer ferdigmat og halvfabrikerte matprodukter. Exitotoxiner er kjent for å stimulere visse smertereseptorer hos fibromyalgi pasienter. MSG og nitrater er tilsetningsstoffer som brukes til å forsterke smaken og øke holdbarheten i bearbeidet og frossen mat. MSG finnes blant annet i enkelte asiatiske matvarer, og nitrater brukes som konserveringsmidler i mange typer kjøttpålegg som skinke, salami og bacon.

Søtvierfamilien

Søtvierplanter er en annen mulig kilde til økt smerter og inkluderer poteter, tomater, paprika og aubergine. Disse inneholder et kjemisk alkaloid solanin som kan utløse smerter hos noen mennesker. Disse matvarene kan elimineres i en periode for å se om det gir en positiv effekt.

Fettsyrer

En ubalanse mellom omega-3 og omega 6-fettsyrer kan spille en stor rolle i fibromyalgi. Det er viktig å ha et tilstrekkelig inntak av omega 3 fettsyrer (helst marint) og minst mulig raffinerte planteoljer (soya, raps, solsikke, mais). Disse planteoljene er rike på omega 6 fettsyrer som bidrar ti inflammasjon i kroppen. I tillegg til sine mange andre helsefordelene vil omega 3 fettsyrer bidra ti å redusere betennelser, leddsmerter, hevelser, stivhet og depresjoner. Virgin kokosolje inneholder også sunne fettsyrer som kan bidra til å redusere leddsmerter, balansere hormoner og forbedre hjernens funksjon.

Mange fibromyalgipasienter har også underliggende mangler på visse næringsstoffer inkludert vitaminer B12, C og D, samt folsyre og magnesium. Dersom magnesiumnivået er for lavt vil musklene bli stadig anspente i stedet for å slappe av. Hos mennesker med fibromyalgi vil dette øke smerter og redusere kroppens energinivå. Magnesiumrike matvarer inkluderer grønne bladgrønnsaker, gresskarfrø, yoghurt eller kefir, mandler og avokado.

Gurkemeie, ingefær og hvitløk er også kjent for sine naturlige betenneslesdempende effekter. Studier viser at stoffet curcumin som finnes i gurkemeie øker produksjonen av naturlige anti-inflammatoriske substanser og kan være like effektiv som syntetisk kortisol i sin evne til å kontrollere inflammasjon. Hvitløk kan visst fungere i kroppen på samme måte som smertestillende medikamenter (som f.eks. ibuprofen) ved å slå av mekanismer som fører til betennelse.


0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle