Hvorfor er fett og oljer så viktig


Pleier du velge lettmargarin i stedet for meierismør? Fettfrykten sitter dypt hos mange av oss. Men nye data viser at du trygt kan spise både majones, smør, fet ost og fett kjøtt.

Fett er ikke farlig!

Pleier du velge lettmargarin i stedet for meierismør? Fettfrykten sitter dypt hos mange av oss. Men nye data viser at du trygt kan spise både majones, smør, fet ost og fett kjøtt.

Mange er redde for fett, særlig det som kommer fra animalsk fett. Stadig flere forskere pekker på viktigheten av fett, også animalsk fett.

Man mener at de offisielle helserådene gjennom de siste 50 årene er hovedårsaken til epidemien vi har av overvekt, fedme, diabetes og en rekke sykdommer forbundet med dette. Forskere mener kostrådene må endres for at vi skal få en friskere befolkning. Over halvparten av befolkningen i Norge over 20 år er overvektige, og omtrent 1 million nordmenn enten har diabetes eller står i fare for å utvikle diabetes.

Vær forsiktig med inntak av flerumettete omega-6 fettsyrer, da nye data tyder på at disse kan føre til hjerte- karsykdommer og betennelser. Vi kan ikke se at det er dokumentert at inntak av mettet fett fører til sykdom

Store vitenskapelige samleanalyser har vist at det ikke er noen sammenheng mellom totalt inntak av fett og hjerte- og karsykdom, og nyere samleanalyser viser også at det ikke er noen sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom. Det forenklede synet om at mettet fett setter seg fast i blodårene er helt feil. Det er andre faktorer som har større betydning, for eksempel sammenhengen mellom betennelse i kroppen og hjerte- og karsykdom.

Hva er fordelene ved mettet fett? Det er en gunstig energiform som ikke er forbundet med betennelse, slik omega-6 fettsyrene er. Enkelte mettede fettsyrer omdannes lett til ketonlegemer som kroppen blant annet bruker til energi istedenfor glukose.

Hvorfor er smør å foretrekke fremfor margarin? Og kjøtt med synlig fett? Ut fra det vi vet er det ingen sammenheng mellom inntak av smør og hjerte- og karsykdommer, slik det er med inntak av margariner og hjerte- og karsykdommer. ­Margarinprodusentene påstår at produktet er «hjertegodt» fordi det reduserer kolesterolverdiene i ­blodet. Studier med høyt inntak av omega-6 fettsyrer har vist klar reduksjon i kolesterolverdier, ­samtidig som det var dramatisk økning av hjerte- og karsykdom. Lavt kolesterol betyr ikke mindre sykdom. Kjøtt med et høyt innhold av fett er gunstigere enn magert kjøtt, som bare inneholder protein, noe vi fort får for mye av. Det er ­fettet som driver kroppens energiprosesser.

Man kan også ta tilskudd av marine oljer i form av Omega 3. Ta kontakt om du vil ha mer informasjon om Omega 3. www.bicomterapi.com.


0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle