Mindre infeksjoner hos idrettsutøvere som tar probiotika


Probiotika eller melkesyrebakterier er viktig for oss alle. Det er også viktig å spise prebiotiske fibrer, som er mat for de gode bakteriene. Spennende at idrettsfolk kan ha god nytte av å tilføre dette for å redusere faren for infeksjoner.

Skrevet av Terje Myrvold

Idrettsutøvere er ofte utsatt for infeksjoner som forkjølelser og mage-/tarmproblemer, noe som kan redusere både treningskvalitet og –mengde, samt ytelse under en lang sesong. Nå viser det seg at tilskudd av probiotika kan redusere slike infeksjoner betydelig.

En ny blindet, randomisert undersøkelse fra New Zealand viser at et daglig tilskudd med probiotika (melkesyrebakterier), kan styrke immunforsvaret og redusere infeksjonsraten, samt korte ned på sykdomsperioden hos aktive og topptrente idrettsutøvere.

30 idrettsutøvere var med i denne undersøkelsen, hvor halvparten først fikk et tilskudd med probiotika og den andre halvparten fikk narrepiller, over en periode på 4 uker. Gruppene hadde så 4 uker uten noe form for tilskudd (såkalt ”washout” – periode), før gruppene byttet om på å få enten melkesyrebakterier eller placebopiller.

Undersøkelsen viser at når idrettsutøverne tok sitt daglige probiotika-tilskudd, hadde de betydelig færre infeksjoner i luftveier og mage/ tarm (14 av 30 opplevde ikke infeksjon under undersøkelsen, sammenlignet med kun 6 av 30 i placebogruppen), samt betydelig kortere sykdomstid (gjennomsnitt 3,4 dager mot 5,8 dager).

Forskerne bak undersøkelsen konkluderer med at de positive effektene med å ta tilskudd med probiotika både er av nytte og er fordelaktig for idrettsutøvere. Ved å redusere infeksjonshyppighet og –rate, vil dette være med på å gi bedre idrettsprestasjoner.

FAO/WHO anerkjenner probiotika som ”levende mikroorganismer som gitt i tilstrekkelige mengder gir en helsefordel til verten”.

Kilde:

”Probiotic supplementation reduces the duration and incidence of infections but not severity in elite rugby union players”, Journal of Science and Medicine in Sport, Vol. 17, Issue 4, July 2014, Pages 356–360. Haywood et al.


1 visning0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle