Candida, venn eller fiende?


I kroppen vår finnes det omtrent 7 kg ulike mikroorganismer. Det er over 400 forskjellige typer, som utfører viktige oppgaver i slimhinnene våre. Når denne mikrofloraen er i balanse og immunforsvaret vårt er i orden, jobber de ”snille” bakteriene så effektivt at de ”slemme” mikroorganismene aldri klarer å få overtaket. Candida finnes i mange varianter – det er faktisk en hel familie av dem. Den vanligste er Candida albicans. Vi har den i oss alle sammen, i tarmene, på huden, i kjønnsorganene og i andre slimhinner som i nesen og munnen. Størst konsentrasjon av Candida albicans finner vi i tykktarmen, der hovedoppgaven rett og slett er å bryte ned ufordøyd mat. Den lever da i symbiose med de øvrige nyttige tarmbakteriene. Hvis derimot mikrofloraen vår forstyrres, kan vi oppleve en overvekst av Candida albicans. Når den får altfor gode vekstbetingelser, kan Candida albicans endre seg og bli en soppaktig parasitt, med lange trådlignende ”armer” som blant annet kan gjennombore slimhinnene i tarmen. Dette medfører at ufordøyd mat og avfallsstoffer fra tarmen lekker ut i blodomløpet og transporteres videre til andre deler av kroppen. Forskerne har funnet hele 79 forskjellige giftstoffer (toksiner) som dannes av candida-gjærsoppen. Selv om denne soppformen er aggressiv og virker som en fiende, er Candida albicans allikevel også en venn: Overveksten er egentlig bare et nødsignal som forteller oss at det er på høy tid å endre livsstilen. Hvorfor får vi candida-overvekst? Det er som oftest en kombinasjon av noen av disse tingene som svekker kroppens naturlige immunforsvar og dermed gir Candida albicans altfor gode miljøbetingelser: - Gjentatte antibiotikakurer (som dreper både ”gode” og ”dårlige” tarmbakterier) - Regelmessig bruk av kortison, p-piller eller andre hormonbehandlinger - Stress, ofte kombinert med underskudd på søvn - Dårlige kostvaner (mye mat med sukker, kunstige farge- og smaksstoffer, raffinerte karbohydrater med lite kostfiber, og ferdigmat med høyt innhold av fett og salt), stresser kroppen, og resultatet blir etter hvert også dårligere fordøyelse - Stort forbruk av vanedannende stoffer som tobakk, alkohol og koffein - Narkotika- eller legemiddelmisbruk - Miljøgifter (både i lufta, drikkevannet og i maten vi spiser) Symptomer på candida-overvekst Når candida-soppen er på frammarsj, prøver de ”snille” tarmbakteriene å kjempe imot så godt de kan. Blir kroppen stadig belastet, som nevnt i avsnittet ovenfor, blir immunforsvaret etter hvert så svekket at candida-soppen omsider vil få overtaket. Minst 25% av befolkningen i den vestlige verden har en candida-overvekst. Imidlertid skjer dette ofte såpass gradvis at det drøyer en lang stund - kanskje flere år - før kroppen egentlig skjønner at den har problemer. Derfor aner de fleste ingenting om at tarmfloraen er ute av balanse – de har rett og slett blitt vant til at de aldri føler seg helt på topp. Den amerikanske naturlegen Dr. Kurt Donsbach hevder at candida-overveksten kan defineres ved fem hovedutviklingstrinn: 1 Ekstrem trøtthet (selv om du egentlig sover nok) 2 Konsentrasjonsvansker 3 Lette allergier, som etter hvert blir mer og mer omfattende 4 ”Det universelle reaksjonsfenomenet” – kroppen har blitt enda mer allergisk og reagerer negativt på stadig flere ting for eksempel når det gjelder lukter (tobakksrøyk, eksos, parfyme), en del vanlige matvarer (særlig de med kunstige tilsetningsstoffer), dessuten syntetiske klesplagg og kanskje også vaskepulver og andre hverdagslige ting 5 Starten på den mentale ubalansen (for eksempel voldsomme humørsvingninger, mental utmattelse, manglende koordinering, irritasjon, anfall av nervøsitet og plutselig gråt, apati, angst og depresjoner) I tillegg vil det være en del andre symptomer underveis – hvor mange og når de viser seg er litt avhengig av den generelle allmenntilstanden kroppen hadde før Candida albicans begynte å ta over styringen. Vi nevner her de mest vanlige: For både kvinner og menn Hodepine Hukommelsessvikt (dårlig korttidsminne) Konsentrasjonsvansker Svimmelhet Gjentatte ørebetennelser Ofte rennende og/eller sviende øyne Kronisk tett nese/bihuleproblemer Allergier (særlig i luftveiene, men også matintoleranser) Gjentatte halsbetennelser Kronisk halsbrann Sure oppstøt Oppblåst mage/mye luft i magen Dårlig fordøyelse Magekatarr Forstoppelse Diaré (ofte med slim) Vekslende avføring (forstoppelse/diaré om hverandre) Kløe ved endetarmsåpningen Nedsatt kjønnsdrift Gjentatte urinveisinfeksjoner Fotsopp og/eller neglsopp Tørr hud/eksem/psoriasis Dårlig blodsirkulasjon (kalde hender og føtter) Muskel- og leddsmerter For kvinner Kløe eller svie i vagina Melkehvit eller gråaktig utflod Premenstruell depresjon Uteblitt menstruasjon Uregelmessige menstruasjoner Altfor tette menstruasjoner Kraftige menstruasjonsblødninger Fibromyalgi For menn Testikkelkløe Hoven penis Utslett på penis Prostataproblemer Ofte, men lite urinering Impotens Lett irritert Ta kontakt for en test, send en PM eller mail bicomterapi@gmail.com +47 99406830 


5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle