Har du allergi eller "bare" intoleranse, hva trigger problemet? Kan det påvirke nervesyste


Flere og flere får problemer med matallergi og matintoleranse. Her er noen råd og informasjon om hva det er og hvordan du kan unngå matintoleranse.

Allergi vs intoleranse Er du allergisk eller bare intolerant? I følge Mayo Klinikken rammes rundt 6 til 8 prosent av alle barn under 5 år og rundt 3 til 4 prosent av voksne av matallergi. Mange kjenner personer som har problemer med å spise visse matvarer og du synes kanskje dette tallet virker litt lavt? Mens det er bare en liten prosent av befolkningen som rammes av matallergi, som kan være livstruende hvis man spiser noe man er allergisk mot, derimot rammes desto flere av matintoleranse. Hva er egentlig forskjellen? I følge Doktor James T.C. Li, astma og allergiekspert hos Mayo klinikken, kan til og med spor av matvaren man er allergisk mot være svært alvorlig for allergikere. Hvis man spiser mat man er intolerant mot er reaksjonen mye mildere og man kan spise mye mer før det gir ubehag.

Symptomer på intoleranse Det kan være vanskelig å oppdage hvilke matvarer man er intolerant mot fordi symptomene ofte kommer lenge etter at du har spist.

Symptomer på matintoleranse: Vondt i hodet (inkludert migrene) Irritasjon, humørsvingninger og nervøsitet, Problemer med fordøyelsen Halsbrann Depresjon Betennelse Slim og pusteproblemer autoimmun sykdom Vondt i muskler og ledd Søvnproblemer Utmattelse Lavt energinivå Vektøkning eller problemer med å gå ned i vekt Hudlidelser Hjertebank

Dette er bare noen av mange ting som kan være tegn på at du spiser mat du er sensitiv til. På lengre sikt kan symptomene forverres og i noen tilfeller kan matintoleranse føre til alvorlig sykdom.

Vanlige matallergener (mat som framkaller allergi)...

Faktisk står åtte matgrupper for så mye som 90 prosent av alle tilfeller av matallergi.

Melkeprodukter

Egg Nøtter fra trær (mandler, cashew, pecan, walnøtter) Peanøtter (jordnøtter) Soya Hvete Skalldyr (reker, krabbe, hummer) Fisk (tunfisk, laks, torsk, kveite)

Hvis du er allergisk mot noen av disse matvarene, er det viktig at du unngår dem helt. For allergikere kan til og med spor av disse matvarene før til en allergisk reaksjon. På grunn av dette bør personer med svært sterke allergier mot enkelte produkter også unngå produkter som er laget på samme fabrikk som det de er allergisk mot, fordi produktet kan inneholde spor. Dette står som regel opplyst på pakningen, slik at personer med kraftige allergier kan unngå dem.

Vanlige matvarer som kan føre til sensitivitet Alle matgruppene som er listet ovenfor kan også føre til sensitivitet. Andre matvarer som kan føre til intoleranse inneholder ofte histaminer og aminer. Dette er kjemikalier som kan utvide blodkar og føre til betennelser.

Matvarer som inneholder disse substansene er: Alkoholholdige drikker Modnet, behandlet eller røyket kjøtt, fisk eller ost Grønnsaker som tomater, auberginer og avokado Frukt som kiwi, banan, jordbær og ananas Eddik Soyasaus Kakao Kaffe og svart te Gjær Nøtter

Tilsetningsstoffer i mat Tilsetningsstoffer i behandlet mat kan også føre til sensitivitet mot matvarene som inneholder dem. Enkelte tilsetningsstoffer kan også føre til mer alvorlige helseproblemer fordi de er neurotoksiske og kan være skadelig for hjernecellene.

Neurotoksiske tilsetningsstoffer er merket med (*) Fargestoffer Konserveringsmidler (benzoat, nitrat, nitrit) MSG* (monosodium glutamate) Hydrolysert vegetabilsk protein * Aspartame* (nutrasweet) Sukralose Andre kunstige søtningsstoffer Emulgatorer (som gummi og lecithin) Maissirup med høyt fruktosenivå og andre tilsetningsstoffer laget av mais. Hva skjer hvis du fortsetter å spise mat du er intolerant mot?

Hvis du prøver å gå ned i vekt eller forbedre kostholdet ditt, kan det å spise mat som du er sensitiv til sabotere for deg. Når du spiser mat du reagerer på kan det føre til høyere betennelsesnivå i kroppen, overdreven lyst på enkelte matvarer, lavere energinivå og mye annet.

Ta kontakt for mer informasjon +47 99406830


0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Sykdommer og insulinresistens

Metabolsk syndrom er navnet på mylderet av sykdommer som på ulike vis er knyttet til insulinresistens. Insulinresistens er ikke en sykelig tilstand i alle tilfeller, men faktisk en forutsetning for no

Thymus et viktig organ

Thymus (brissel) er et avlangt, lappet organ bak brystbenet. Det er hovedorgan i immunsystemet og modningssted for T-lymfocytter, og regnes som lymfatisk vev. Ønsker du å sjekke thymus, ta kontakt 994