Kostholdet viktig - betennelser


Derfor har du kroniske muskelsmerter Konstant betennelsestilstand i kroppen er årsaken til kroniske muskel- og skjelettplager. Muskel- og skjelettlidelser topper listen over hverdagsplager. Det er også den vanligste diagnosen ved uføretrygd.

- Årsakene er mange, men det er alltid en form for kronisk inflammasjon bak plagene, mener doktor Fedon Lindberg. * Lidelser i muskler og skjelett er den hyppigste årsaken til kroniske smerter, redusert funksjon og livskvalitet. * Til enhver tid sliter rundt 20 prosent av befolkningen med ryggplager. * Det er alltid  en eller annen form for betennelse involvert.

For å skjønne hva betennelser (inflammasjoner) gjør med kroppen vår, er det nødvendig å vite hvordan denne mekanismen fungerer: Målet for en akutt betennelse er heling. Det er en reaksjon som menneskekroppen ikke kan leve uten. Kroniske inflammasjoner er når immunsystemet reagerer kontinuerlig overfor kronisk infeksjon (for eksempel i tannkjøttet) eller kjemisk skade (for eksempel ved sigarettrøyking), eller når det mistolker kroppens egne molekyler, og tror de er fiender. Sistnevnte, som gjerne kalles en autoimmun betennelse, skjer når immunsystemet ikke fungerer optimalt, eller når det foreligger konstant irritasjon fra miljøet.

Det settes da i gang en inflammasjon for å reparere skaden, men i stedet motvirker kroppen sin egen helbred og begynner å skade seg selv. Vanlige eksempler på sykdommer som skyldes autoimmun inflammasjon er leddgikt, astma, psoriasis, eksem og noen typer nyre- og tarmsykdommer. Alle sykdommer som slutter på -itt er inflammasjoner, som kolitt, bronkitt, vaskulitt og artritt. Diffuse symptomer, som ”smerter overalt”, tretthet og mangel på energi, kan skyldes en systeminflammasjon. Hjerte- og karsykdom utvikles av en lavgradig, mangeårig inflammasjon i årene.

- Kroppens betennelsesnivå øker etter hvert som vi blir eldre. Det er en bagasje som blir tyngre med årene, en del av den som slitasje som vi utsettes for gjennom slurvete kosthold, stress, mangel på søvn og påvirkning fra miljøgifter, sier dr Fedon Lindberg.

- Inflammasjonen gjelder hele kroppen, ikke bare det organet som gir lyd fra seg. Er vi først blitt syke, kan betennelsesdempende- eller smertestillende medisin døyve symptomene, men ikke fjerne årsaken.

Fordi forskerne gjennom de siste årene er blitt klar over hvor omfattende betennelseslidelser er, har det vært mye fokus både på forebygging og lindring.

I den sammenheng spiller kostholdet en vesentlig rolle.

- Det finnes mat som hisser og mat som demper betennelser. Ved å velge riktig, kan du gjøre mye for egen helse og livskvalitet. Selvfølgelig er det lov å skeie ut, for eksempel i helgene, men du bør også vite at det har konsekvenser for betennelsesnivået i kroppen, som varer opp til to uker etter et uheldig måltid. Kilde: TARA  


3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle