Allergi eller intoleranse mot grønnsaker og belgfrukter


Peanøtter og soyabønner er blant de mest kjente matallergenene vi har, men også andre grønnsaker og belgfrukter kan gi matvarereaksjoner.

Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer. Tilstanden gir langsomme og en mindre dramatisk utvikling av reaksjoner.

Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler. Tilstanden gir gjennomgående akutte, raskt oppståtte plager.

Allergiske reaksjoner på grønnsaker kan være ganske milde og begrense seg til reaksjoner i munn og hals (kløe og hevelse). Slike milde reaksjoner forekommer ofte som en kryssreaksjon til pollen. I disse tilfellene forsvinner ofte pollenallergenet ved koking.

Allergi mot grønnsaker som selleri (og sellerirot), gir oftest milde reaksjoner, men det kan gi livstruende reaksjoner hos noen. For de som får den alvorligste reaksjonen (altså ikke en kryssreaksjon), vil ikke denne typen allergen forsvinne ved koking.

Det å skrelle poteter kan forårsake lokale symptomer hos pasienter med håndeksem.

Allergi mot kikerter (garbanzo-bønner) kan forekomme, men det er langt mindre vanlig enn allergi mot belgfrukter som peanøtter og soyabønner. Den allergiske reaksjonen er som ved mange andre typer matvareallergi, med elveblest og andre hudreaksjoner som de vanligste reaksjonene. Den hyppigste kryssreaksjonen er allergi mot linser.

Lupiner er i Norge mest kjent som giftige hageplanter, men i Sør-Europa brukes frøene fra noen lupinarter til produksjon av mel som blandes i annet mel. Slike melblandinger kan forekomme i importerte bakevarer. Lupiner er nært beslektet med peanøtter, og slikt mel kan dermed gi alvorlige allergiske reaksjoner hos peanøttallergikere. Det er deklarasjonsplikt for lupinmel som brukes i bakervarer som lages i Norge.

Tomat og tomatpuré kan gi reaksjoner hos både voksne og barn. Reaksjonene er ofte kryssreaksjoner på lateks- eller pollenallergi. Det kan også dreie seg om intoleransereaksjoner. Dersom det er reaksjoner på ketchup, kan ketchup uten konserveringsmiddel prøves. Hvis det er like sterke reaksjoner på disse typene, skyldes det sannsynligvis intoleranse mot selve tomatene.

Allergi mot linser er i Spania mer vanlig enn allergi mot peanøtter. Reaksjonene ved linseallergi er alt fra milde, til livstruende med anafylaktisk sjokk eller astmaanfall.

Les mer på https://nhi.no/sykdommer/allergi/matvareallergi-og-intoleranse-kostrad/gronnsaker-belgfrukter/

Bestill time for Bicom bioresonans test +47 99406830.


2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Sykdommer og insulinresistens

Metabolsk syndrom er navnet på mylderet av sykdommer som på ulike vis er knyttet til insulinresistens. Insulinresistens er ikke en sykelig tilstand i alle tilfeller, men faktisk en forutsetning for no

Thymus et viktig organ

Thymus (brissel) er et avlangt, lappet organ bak brystbenet. Det er hovedorgan i immunsystemet og modningssted for T-lymfocytter, og regnes som lymfatisk vev. Ønsker du å sjekke thymus, ta kontakt 994