Mikrobiomet og vår helse

Mikrobiomet (kroppens mikrorganismer) speiler tydelig den generelle helsetilstanden og styrer både nervesystemet, hormonproduksjonen og immunforsvaret, noe som gjør det så følsomt for forandringer.


Tarmfloraens sammensetning og tarmslimhinnens utseende blir sterkt påvirket av ulike livsstilsfaktorer. Avhengig av hvilke bakteriestammer vi har, har vi også ulike immunforsvar, kroppsbygninger og allmenntilstander. Overvektige og diabetikere har for eksempel en helt annen tarmflora enn friske og normalvektige, slik alkoholavhengige personer har en avvikende tarmflora sammenlignet med personer som ikke drikker alkohol. Tarmfloraen varierer også avhengig av hvor man bor, og hva ens primære næringskilder er; om man for det meste spiser animalske produkter, eller om man er veganer, om man ofte spiser sukker eller aldri gjør det.


Alt dette påvirker tarmbakterienes sammensetning, ettersom de interagerer med alt som kommer ned i magen. De bakteriene som liker maten du spiser, vil formere seg og bli flere, og de som ikke liker den, dør ut. Dårlige bakterier kan kapre signalene for sult og matsug slik at de får den næringen som passer dem best, men som kanskje ikke går hånd i hånd med dine egne helsemål. Den gode nyheten er at selv om vi har flere tarmbakterier enn menneskelige celler, kan du programmere tarmfloraen din til å helbrede

tarmslimhinnen, forbrenne fett og balansere hormonene dine. Det første steget er å slutte å bombardere tarmene med sterkt bearbeidet mat, tilsetningsstoffer, smaksforsterkere, sukker og søte drikker. Det andre steget er å bygge opp en god flora ved hjelp av pre- og probiotika.

25 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle